HİJYEN VE TEMİZLİK KURALLARI

HİJYEN  VE  TEMİZLİK  KURALLARI

A - Dezenfeksiyon :

 

Dezenfeksiyon, bakterilerin en aza indirilmesi ifllemidir. Dezenfeksiyon yöntemlerinden, en çok bilinen ve kullanılan sıcak su veya buharlama yöntemidir.(Bu da min.82 C’den bafllayan su ısısıdır.) Ayr›ca uygun dezenfektan ürünler kullanmınıda di¤er bir yöntemdir.

 

Bütün yemek piflirilen mutfaklar, tezgahlar, mutfak aletleri vb. malzemeler her zaman düzenli ve temiz olmal›, her ifl bitiminde dezenfekte edilmelidir. Bu konudaki en önemli, fley kal›c› temizli¤in nas›l yap›laca¤›d›r. Etkili temizlik için de dezenfeksiyon flartt›r. Temizlik yorucu bir ifltir ve yo¤un insan gücü gerektirir. ‹yi bir temizlik için gereken, s›cak su, dezenfeksiyon özelli¤i olan bir deterjan ve fiziki güçtür. Deterjan kimyasal bir madde olup, ya¤› ve kiri çözmeye yarar. Yaln›zca deterjan ile yap›lan temizlik yeterli olmayabilir. Çünkü, temizlendi¤ini sand›¤›m›z yüzeyde hala bakteri dedi¤imiz, gözle göremedi¤imiz mikroorganizmalar bulunur. Bunlar› en aza indirmenin yolu, yaln›zca klasik temizlikle olmaz. Gerçek hijyen için dezenfeksiyon flartt›r.

 

Dezenfeksiyon iflleminin aflamalar› flunlard›r :

 

1- Ön temizlik : Kaba atıklar ve kirlerin alınmasıdır. Akan su alt›nda kabas› al›nabilir. Naylon bulafl›k f›rças› vb. malzemeler bu iflleme yard›mc› olur. Bulafl›ktaki girinti ve köflelere de ön y›kama iflleminde dikkat etmeliyiz.

 

2- Ana temizlik : Sıcak su ve deterjan kullanarak, diğer temizlik araçlar› ile ifllem bafllat›l›r. Bulafl›k suyu s›cakl›¤› en az 82 C olmal›d›r. Elle y›kamada eldiven kullan›m›n› gerektirir. ( 30 sn. y›kama süresi her bir parça için yeterlidir.)

 

3- Ön durulama : Dezenfeksiyon ifllemine bafllamadan önce, ana temizlikte kullanIlan deterjanın s›cak su alt›nda iyice durulanmas› gerekir. ( 50 C - 60 C aras› yeterlidir.)

 

4- Dezenfeksiyon : ‹fllemi için su s›cakl›¤›n›n en az 82 C olmas› gereklidir.

 

5- Son durulama : S›cak su ile yap›lmal›d›r.

 

6- Kurulama : Bu ifllemde en temiz ve do¤ru yöntem, bulafl›¤› kendi haline b›rakarak kurumas›n› sa¤lamakt›r. Bez vb. malzeme kullan›m› tekrardan bakteri üremesine sebep olaca¤›ndan, ka¤›t havlular tercih edilmelidir.

 

Kombine türde dezenfekte maddeleri ile ayn› anda hem temizlik hem de dezenfeksiyon yapmak mümkündür. Kullan›m› kolay kimyasal maddelerdir. Bu maddeyi kullan›rken, yukar›da sayd›¤›m›z 6 ifllemi uygulamaya gerek yoktur. Yaln›zca 2, 3 ve 4 no.lu uygulamalar› yapmak yeterlidir. (Ana temizlik, durulama ve dezenfeksiyon)

 

Mümkünse mutfaklar› her çal›flma günü bitiminde dezenfekte etmek gerekir. Özellikle mutfaktaki flu yerleri s›k s›k dezenfekte ediniz.

- G›da ile sürekli iliflkide olan yüzeyler, tezgah vb.

- Malzeme do¤rama tahtalar› vb.

- Elin de¤di¤i her yer.

- Buzdolab›nda ellenen yerler, özellikle kap› kollar›.

- K›yma makinas› ve do¤rama robotlar›.

 

Mutfakta temizlik yaparken kolayl›k olmas› ve kirin fazla sa¤a sola bulaflmamas› için, en az kirli olan yerden, en fazla kirli olan yere do¤ru bulaflt›rmadan yap›n›z.

 

Deterjan vb. kimyasal maddeyi daha iyi temizlesin diye miktar›n› artt›rmam›z, temizli¤in daha iyi olaca¤› anlam›na gelmez. Durulama ifllemi zorlaflaca¤› gibi, israf yap›lm›fl olur. Dezenfekte maddesini her kullan›flta mümkünse yeni aç›lm›fl ambalaj kullan›n. Asla kap ve ambalaj de¤ifltirmeyin. Bir gece öncesinden dezenfekte maddesi içinde bekletme yapmay›n. Dezenfeksiyon iflleminizin bitiminden sonra, kendi halinde kurumaya b›rakt›¤›n›z tezgah ve kaplar› aç›k yiyecek maddelerinden uzak tutunuz.

Kesici aletleri ultraviyole ›fl›k ile çal›flan dezenfeksiyon dolaplar› ile mikroplardan ar›nd›rmak modern ve etkili bir yoldur. Ancak bu aletlerin ön temizlik ve y›kanma iflleminin mutlaka önceden yap›lmas› gerekir.

  

 

 

 

B - Kiisel Hijyen :

 

E¤er yemek ifli ile u¤rafl›yorsan›z, mutlaka temiz olmal› ve temiz k›yafetler giymelisiniz. Yemek ifli ile u¤raflanlar›n kiflisel hijyeninin yüksek standartlarda olmas› çok önemlidir.

 

- Gündelik giyim yada d›flar›da giydi¤imiz giysilerle ve ayakkab›n›zla mutfa¤a girmeyiniz.

 

- Saçlar, en fazla bakteri bar›nd›ran yerimizdir. Do¤al olarak dökülen saçlar›m›zdan yiyeceklere bulaflabilir. (Bir insandan günde ort. 100 adet saç teli dökülür.) Bu da bafl›m›zdaki kirlili¤in kayna¤›n› oluflturur. Mutfa¤a girmeden önce saç›n temiz, taranm›fl, gerekiyorsa arkaya toplanm›fl ve ba¤lanm›fl olmas›, bafla uygun bir aflç› kebi veya bonesi tak›lmas› gerekir. Kesinlikle yiyece¤in oldu¤u yerde saç›n›z› taramay›n ve bafl›n›z› kafl›may›n. Saç›n›z› mutfak k›yafetlerini giymeden önce taray›n.

 

- Ayr›ca a¤›z, burun ve kulak bölgelerimiz en fazla bakteri bar›nd›ran di¤er bölgelerimizdir. Bunlar›n temizli¤ine de özen göstermeliyiz. Örn., yemek piflirirken öksürmek, hapfl›rmak, parmakla yemek tad›na bakmak, tükürmek, çiklet çi¤nemek, sigara içmek vb. davran›fllardan kaç›n›lmal›d›r. Kural olarak, yemek piflirilen yerlerde sigara içilmesi kesinlikle yasakt›r. Sigara öksürmemize sebep olaca¤› gibi, külü ve izmariti yeme¤in içine düflebilir. Ayr›ca sigara içerken a¤z›m›zdaki bakteriler parma¤›m›z yoluyla g›dalara bulaflabilir. Hapfl›rma an›nda g›dadan uzak durun ve a¤z›n›z› bir ka¤›tla kapat›n, sonra bunu derhal at›n ve ellerinizi y›kay›n.

 

- G›da ile en fazla iliflkide olan di¤er bir uvzumuz ellerimizdir. Ellerimiz bakteri bar›nd›rmaya en müsait yerimizdir. Özellikle çatlak, çizik ve kesilmifl yüzeyler, ç›ban vb. durumlarda mutlaka su geçirmeyen eldiven kullanmal›, kesinlikle kafl›mamal›y›z. ‹nsan›n üretti¤i bakteri türü olan “Staphylococcus aureus”, hapfl›rma ve öksürme s›ras›nda insandan g›dalara bulafl›r. Kimi bakteri vücudumuzda yaflar; hasta olmam›za ve enfeksiyonlara sebep olur. Kimi ise, yiyecekler üzerinde bulundu¤unda toksin(zehir) üretir ki, bu da hastalanmam›za ve zehirlenmemize  sebep olur.

 

 

 

 

 

Yemek yaparken, ellerimizdeki yara ve kesikleri bantla kapatmal›, daha sonra plastik eldiven kullanmal›y›z. Bu önlem g›daya bakteri ve mikrop bulaflmas›n› önler.

 

Giyimimiz aç›k renkte (aç›k mavi, beyaz, aç›k pembe gibi renkler) olmal› ki, üzerine dökülen birfley hemen seçilebilsin ve de¤ifltirilsin. E¤er yiyece¤in içine giyim eflyam›z girer veya, herhangibir harici malzeme düfler ise, bu yiyece¤i derhal atmal›y›z.

 

Yemek piflirirken ellerimizi, mümkün oldu¤unca s›k y›kayarak temiz tutmal›y›z. T›rnaklar›m›z k›sa kesilmifl olmal› ve kir bar›nd›rmamal›. Oje vb. fleyler de sürmemeliyiz.

 

Ellerimizi y›karken, yiyecekleri temizledi¤imiz küvet ve evyelerden ayr› bir lavaboda ve iyi bir sabun, akan ›l›k-s›cak su, temiz bir t›rnak f›rças› ve hijyenik el kurutma makinas› (s›cak hava üfleyen kurutucular) bulundurmak idealdir. S›cak hava üfleyen el kurutucu yoksa, ka¤›t kurulama bezleri kullan›lmal›d›r. Sabun kullan›m›nda max. hijyen için likid sabun en uygunudur, çünkü kal›p sabun bir önce kullanan kifliden geçen bakteriyi bar›nd›r›r.

 

Mutfakta çal›fl›rken yüzük, bilezik, saat vb. eflyalar da takmamal›y›z. Uygun giysilerimize ilaveten, bafl›m›z› da mutlaka örtmeliyiz. Mutfak giysimiz, cepsiz ve üzerimize tam uymal›, rahat çal›flabilmemiz için ne bol ne de dar olmal›d›r. Ayr›ca bu giysi üzerimizdeki kendi giysimizi tam örtecek biçimde olmal›d›r. Aya¤›m›zda temiz, bak›ml›, rahat ve kapal› ayakkab›lar olmal›, kesinlikle sandalet türü giymemeliyiz.

E¤er, et vb. yükü s›rt›m›zda tafl›mam›z gerekiyorsa, bafl›m›za ve omuzlar›m›za da y›kanabilir koruyucular takmal›y›z.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Hastalanmam›z halinde yani, so¤uk alg›nl›¤›, bo¤az a¤r›s›-yanma, vücutta döküntüler, septik yaralanma, diare, mide bulant› veya a¤r›s› gibi sendromlar görüldü¤ünde derhal mutfak flefine dan›flmal›, rahats›zl›k giderilene dek ifle ara vermeliyiz. Aksi halde haz›rlamakta oldu¤umuz g›dalara bakteri bulaflt›r›r›z. Kimimiz g›da zehirlenmesinden dolay› barsaklarda bakteri tafl›d›¤›m›z halde rahats›zl›k ortaya ç›kmayabilir. Bu kiflilere “tafl›y›c›” denir. Bu kifliler kendileri hastal›k emaresi göstermezler, fakat baflkalar›na rahatl›kla bakteri bulaflt›r›rlar.   

 

K›saca mutfak çal›flma k›yafetimiz,

 

- Temiz,

- Kolay y›kanabilir,

- Üzerimize uygun ve aç›k renkte olmal›d›r.

 

 

C - Bakteriyoloji :

 

Mikroplar› inceleyen bakteri bilimidir. Gözle görülemeyecek kadar küçük olan bu bakteriler ancak, mikroskop alt›nda seçilebilirler. G›dalar›m›z da bu bakteri sayesinde bozulurlar. Bir bakteri uygun ortam› buldu¤unda 9 saat gibi bir sürede, 100 milyon taneye ulafl›r ki bu da, ancak toplui¤ne bafl› büyüklü¤ündedir. Çok çabuk üreme özelli¤ine sahip olduklar›ndan, g›dalar›n da hemen bozulmalar›na sebep olurlar. Bunlar› yedi¤imizde de zehirlenmemiz söz konusudur.

 

Baz› bakterilerse faydal›d›rlar. Örn. peynir mayas›, yo¤urt mayas› vb. faydal› bakteri üretirler. Kimisi ise vitamin üretip hazm› sa¤larlar. Bakterileri g›da bozan ve hastal›k üreten bakteriler olmak üzere ay›rabiliriz. Her iki çeflidi de g›da zehirlenmesine sebebiyet verip, bizi hasta eder ve hatta ölüme neden olabilir. Hastal›k üreten (patojenik) bu bakterileri koku, lezzet ve görünüflteki de¤iflikliklerle her zaman teflhis etmek mümkün olmayabilir.

 

 

 

 

 

 

 

Bakterinin ço¤almas› :

 

 

Bakteriler ikiye bölünerek ço¤al›rlar.

 

*  ---  **  ---  ****  ---  **********  

 

fleklinde görüldü¤ü gibi ço¤al›rlar. Buna  bölünme ile hücrelerin ço¤almas› denir. Bakteriye g›da, s›cakl›k ( +5 C ile +63 C ) , nem ve zaman verdi¤imizde milyonlarcaya ulaflmas›na sebep oluruz. Baz› bakterilerin üremesi için yaln›zca 10-20 dakika yeterlidir. 100 milyonlarcaya ulaflt›klar›nda bile hala gözle görülemeyecek kadar küçüktürler. Uygun ortam› bulduklar›nda da afl›r› ço¤alarak, renk ve doku de¤iflikli¤ine neden olup, varl›klar›n› gösterirler. Ürettikleri toksin yani zehir sayesinde de hasta oluruz.        

 

Bal›ca g›da bozan bakteri çeitleri :

 

 

1 - Salmonella, %80-%90 yo¤unlukta en çok rastlanan türüdür. Çi¤ et, yumurta, hayvansal g›dalar ve kümes hayvanlar›ndan bulafl›r. Üreme süresi, 6 - 72 saattir. Hastal›k belirtileri ; diare, atefl, susuz kalma, kar›n a¤r›s›, kusma vb. 

 

2 - Clostridium perfringens,  %5 - %15 yo¤unlukta rastlan›r. Çi¤ et, toprak, sinek-böcek ve d›flk›-pislik’ten bulafl›r. Üreme süresi 8 - 22 saattir. Kar›n a¤r›s›, diare görülen hastal›k belirtileridir.

 

3 - Staphylococcus aureus,  %1 - %4 yo¤unlukta insan vücudunda rastlan›r. Cildimizden, ç›ban, kesiklerden, hapfl›r›k ve öksürükle insanlardan veya çi¤ süt ile hayvanlardan bulafl›r. Üreme süresi 1 - 6 saattir. Kusma, kar›n a¤r›s›, normal ›s›dan düflük vücut ›s›s› görülen hastal›k belirtileridir.

 

Ayr›ca g›da zehirlenmesine sebep olan bakterilerden, Clostridium botalinum ve Bacillus cereus  di¤er görülen türlerdir.           

 

 

 

 

 

Baz› g›dalar k›sa sürede bakteri üretmeye çok yatk›nd›rlar. Bunlara  yüksek riskli g›dalar  denir. Genelde yüksek nem ve protein içeren g›dalard›r. Örne¤in ; piflmifl kümes hayvan etleri, di¤er piflmifl hayvansal etler, günlük süt, krema, peynir, çorba, soslar, tabletler, tüm deniz mahsulleri, piflmifl pirinç, yemek içindeki çi¤ yumurta(mayonez, mus gibi..)

 

Buna mukabil az riskli g›dalar, örn. kurutulmufl ve konserve edilmifl g›dalar, fazla fleker içeren g›dalar(reçel gibi..), fazla tuz içeren g›dalar(past›rma, salamura, tuzlamas› yap›lan g›dalar gibi..), g›da kimyasallar› ile konserve edilmifl olanlard›r.

Bu tür g›dalarda bakteri kolay üremez, ancak hiç üremeyecek manas›na da gelmez.

 

Kirli su ve g›dalardan bulaflan bakteriler de vard›r ki, bu Food borne denilen türde hastal›klara sebep olur. Tifo, kolera ve dizanteri gibi hastal›klar bu türdendir. Tüberküloz hastal›¤› da, kirli su içen kümes vb. hayvanlar›n etinin yenmesi ile insanlara bulaflabilir. Sonuç olarak, g›da zehirlenmesine sebep olan bakterilerin üremesi bizi hasta etti¤i gibi, günlerce sürmesi ölüme bile sebep verebilir.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

D - Kontaminasyon :

 

Bakterilerin yaratt›¤› g›da bozulmas›d›r. G›da zehirlenmesi bir rahats›zl›kt›r. Bunun sebebi de bozulmufl (contaminated food) g›dalard›r. Bu tür g›dalar›n yenmesi ile rahats›zl›k 1 ila 36 saat aras›nda ortaya ç›kar ve, günlerce devam edebilir. Bu süre hangi çeflit bakteri ald›¤›m›za ba¤l› olarak de¤iflir.

 

Bozulmalar, kimyasal - metalik bozulma ve bakterial bozulma(bakteriyolojide anlatt›¤›m›z) olmak üzere iki çeflittir.

 

Baz› kimyasallar ve metaller g›dalara iste¤imiz d›fl›nda kar›flabilirler ve g›da bozulmalar›na sebep olurlar. Örn. çamafl›r suyu ile y›kanan bulafl›k, bozulmufl-afl›nm›fl tencereler, kalitesiz plastik kaplar vb. malzemeler gibi. Bu tür bozulmalarda koku ve tat ço¤u kez bizi uyarabilir.

 

Bulaflma yollar› ise, insan arac›l›¤› ile, hava yolu ile ve çi¤ g›dalardand›r.

 

- ‹nsan yolu ile geçen bakterileri, bakteriyolojide  ve kiflisel hijyen konular›nda anlatt›k.

 

- Hava yolu ile de g›dalara kolayca bakteri bulaflabilir. Bu yüzden g›dalar›n saklanma koflul ve süreleri çok önemlidir. G›dalar›n özellikle serin, kuru ve lofl bir yerde, üzerleri kapal› olarak veya buzdolab›nda korunmalar› gerekir.

 

- Çi¤ g›dalar, özellikle henüz kesilmemifl hayvanlar ba¤›rsaklar›nda bakteri bar›nd›r›rlar, bu sebeple bunlar› tüketirken sa¤l›k kontrolünden geçmifl olmalar› gerekir. 

Köklü sebzeler de topraktan bakteri alabilirler(patates, havuç gibi sebzeler). 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Kontaminasyonda dikkat edilmesi gereken konular› flöyle s›ralayabiliriz :

 

- Evcil hayvanlar› mutfaktan uzak tutmal›y›z. Tüylerinde toz, kir ve mikrop bar›nd›r›rlar (özellikle kedi ve köpekler). Fare vb. hayvanlar da bakteri tafl›y›c›d›rlar.

 

- Böcekler ve sinekler de vücutlar›nda bakteri bar›nd›r›rlar. Özellikle karasinekler yiyeceklere çok s›k konan kötü bir tafl›y›c›d›r. Herfleyle beslendiklerinden kendileri hasta olmadan, oradan oraya konarak bakterileri h›zla bulaflt›r›rlar.

 

- Çöp, özellikle mutfak çöpü(g›da art›klar›, kabuklar) hepsi bakteri bar›nd›r›r ve hava yolu ile aç›ktaki g›dalara bulaflt›r›rlar.

 

- Kir ve toz; topraktan, ölü canl› hücrelerinden, tüylerden ve di¤er küçük parçalardan oluflur. Üzerimizdeki d›flar›da kulland›¤›m›z giysi ve ayakkab›lar›m›zla da mutfa¤a bakteri tafl›r›z. Bunlar da hava yolu ile g›dalara geçerler. Topraktan geçen Clostridium perfringens bakterisi g›da bozulmalar›na sebep olur.

 

- Temiz olmayan sular da çeflitli bakterileri bar›nd›raca¤›ndan, bunu kullanmam›z halinde g›da bozulmalar›na ve zehirlenmelere sebep oluruz.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Mutfakta konteminasyona sebep olan alet ve araçlar :

 

- Kaplar, tencereler vs.

- Kesici aletler (örn. çi¤ eti kesti¤imiz bir b›çakla temizlemeden piflmifl eti asla kesmemeliyiz.)

- Eller ve vücut

- Çal›flma tezgah›

- Giysiler

- Do¤rama tahtas›

- K›yma ve kesme do¤rama makinalar›

- Di¤er mutfak aletleri ve tezgahlar, temizlik kurallar›na uyulmad›¤›nda kolayca bakteri tafl›yan unsurlard›r.

 

 

 

Fiziksel Bozulma :

 

Dikkat edilmezse ciddi yaralanmalara (Örne¤in, iç kanama, difl k›r›lmalar› vb.) sebep olur. Buna sebepte, yiyeceklere kar›flan k›r›k cam parçalar›, çöp, çekirdek, kesici veya yaralay›c› metal parçalar› vb. gibi unsurlard›r.

Bu tür fleyler yiyeceklere flöyle kar›flabilir :

- Ürün toplama s›ras›nda; tafl, çöp vb. fleyler sebze ve meyvalar›n aras›na kar›flabilir.(çamurlu ›spanak, k›v›rc›k salata gibi.)

- Üretim s›ras›nda makinadan geçerken veya paketlenirken ortaya ç›kan ve gözle görülmeyen hatalar(bakliyat ve konserve içindeki beklenmeyen cisimler vb.)

- Yiyecek haz›rlarken tafl, çekirdek, kemik, kabuk gibi fleyler iyi ay›klanmayabilir.

- Yiyece¤i tutarken, tak›, b›çak, para, sigara izmariti, plaster vb. fleyler içine düflebilir.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

G›da bozulmas›n› önlemek için :

 

 

- Çi¤ g›dalarla piflmifl g›dalar› ayr› ve üzerleri örtülü saklamal›y›z.

- Yiyecekleri mümkün oldu¤unca mutfak aletleri ile ifllemeli veya kar›flt›rmal›y›z.

- G›dalar› kapal› olarak ve hijyenik ortamda saklamal›y›z.

- Mutfak vb. yerden hayvanlar› uzak tutmal›y›z.

- Mutfa¤›, kendimizi temiz ve tertipli tutmal›, hijyen kurallar›na uymal›y›z.

- Çöpleri g›dalardan uzak ve kapal› muhafaza etmeliyiz.

- Bakteri üreme derecesi olan +5 C ile +63 C aras›ndaki ›s›da yiyecekleri b›rakmamal›y›z.

- Buzdolab›nda saklanan veya yeni piflmifl, so¤umaya b›rak›lan  yiyecekleri  oda s›cakl›¤›nda uzun süre tutmamal›y›z.

Oda s›cakl›k aral›¤› +10 C, +36 C

Vücut s›cakl›¤›  +37 C

S›cak g›da   +38 C, +63 C   ›s›larda bar›nan yiyecekler bakteri üretirler.

- Tekrardan ›s›t›lan yiyecekleri bir tafl›m kaynatmak bakterilerden korumaya yeterli olabilir.

- Bakteriyi yok etmenin en iyi yolu ›s›tmak, pastörize etmek ve UHT(Ultra Heat Treatment) yöntemidir.       

- G›dalar› sat›n al›rken saklama süreleri, üretim tarihleri, uygulama yöntemlerine dikkat edilmelidir.

- Dondurulmufl g›dalar çözüldükten sonra tekrardan dondurulmaz.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

E - Yemeklerin bozulma belirtileri ve Zehirlenme :

 

G›dalar uygun flartlarda ve gerekti¤i gibi korunmad›¤› sürece bozulurlar ve bizleri zehirleyip hasta ederler. Bozulduklar› renk de¤iflimi ve kokular›ndan anlafl›laca¤› gibi, bazen de bozulduklar› belli olmayabilir. Fakat bakteri ürettikleri aflikard›r. Bunu rahats›zland›¤›m›zda anlayabiliriz. G›da bozulmas› ile ilgili sebep ve sonuçlar› bir önceki bölümde anlatt›k.

 

Zehirlenme, daha önce de de¤indi¤imiz gibi bozulmufl yiyece¤in yenerek hasta olmam›zd›r. Bakteriler toksin yani zehir üreterek bizi hasta ederler. Bunun sonucunda da mide bulant›s›, kusma, atefl, ishal gibi belirtiler görülür. Bu belirtiler genelde bakteriler vücudumuza girdikten 1-36 saat aras›nda ortaya ç›kar.

 

G›da zehirlenmesine,

 

- Kimyasal ve metalik bozulmalar,

- Bakteri ve di¤er mikroplar(virusus),

- Zehirli bitkiler (yabani k›r meyva ve sebzeleri),

- Kifliye özel alerji ve bünye hassasl›klar›na

sebep olurlar.

 

 

Neyiyek.com, Türkiye'de , an itibariyle 20000 Bin Aşkın seçkin restoranla hizmet vermektedir. Yemek Sipariş teslimatında 3. sırada bulunan , Gece, Gündüz, 7/24 yemek.Türkiyenin Her Bölgesine teslimatı yapılmaktadır,


Türkiye'nin, 2. en büyük,  yemek sipariş sitesi Neyiyek.com, Hızlı servis, Kolay kullanım, Mutlu müşteri memnuniyeti ilkelerini benimseyerek yoluna devam ediyor.


Türkiye Yemek Siparişi hizmet alanımızı genişletmek için, var gücümüzle çalışmalarımızı sürdürmekteyiz, Lütfen oturduğunuz ilçe, veya mahallelerde Neyiyek.com da restoran bulamazsanız bizimle irtibata geçin, en kısa sürede sizin mahallenizde'de hizmet vermek için çalışalım.


Türkiyenin En ücra mahallelerinde bile Neyiyek.com'dan yemek siparişi verebilecek, onlarca restoran bulabilirsiniz.


Neyiyek.com da Köfte,Döner,Etliekmek,Diyet Menüleri,Ünlü Alakart Restoanlardan Yemekler,Tost,Kebap Dahada Fazlası Hepsi Neyiyek.com da Sende Biz Getirelim.


Sizlere Daha iyi Hizmet Etmek İçin Buradayız....

Hemen Yemek Siparişi Ver

Restoran Öner

Ücretsiz Restoran Ekle

Tepkiniz Nedir ?

like

dislike

love

funny

angry

sad

wow